1kedai.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Coklat - Khasiat yang Tidak di Ketahui

E-mail Print PDF

Printhauz Banner


       Coklat dan pokok koko

Coklat sememangnya kaya dengan bahan anti-oksidan seperti catechins an phenols. Ia membantu dalam pencegahan sakit jantung dan kanser. Kandungannya sama seperti dalam teh hijau, jus oren, bayam, bawang, jagung dan pisang.

Coklat hitam dikatakan mempunyai empat kali kadar catechins dan phenols berbanding teh. Untuk makluman, satu kajian menyatakan, minumlah teh tanpa susu untuk mendapat khasiat anti-oksidan teh.

Phenols dikatakan dapat melindungi daripada serangan sakit jantung. Anti-oksidant yang wujud bukan setakat melindungi sel-sel dan DNA daripada radikal bebas malah ia menghalang pembentukan bahan lemak yang boleh menyebabkan salur darah jantung tersumbat.

Coklat tidak mengemukkan. Tidak ada satu jenis makanan akan menyebabkan gemuk. Pengambilan berlebihan sesuatu jenis makanan meningkatkan kalori. Jika kalori ini tidak dibakar sebanyak ia diambil, ini yang menyebabkan kegemukan. Makanlah coklat dalam kadar yang sederhana, bukan sekadar coklat malah semua jenis makanan.

Satu kajian yang dijalankan di Universiti Pittsburgh mendapati coklat tidak menyebabkan migrain seperti yang disangkakan sebelum ini. Mereka yang sering mengalami migrain atau sakit kepala boleh memakannya tanpa perlu risau ia akan menyebabkan sakit kepala.

Malah coklat mengandungi bahan seperti ubat penenang, yang menjadi penahan sakit dan meningkat tahap rasa sihat. Coklat keluarkan endorphins yang membuat kita rasa gembira. Makan seberapa banyak dan kerap, coklat bukanlah bahan ketagihan. Permakanannya boleh dihentikan bila-bila masa. Makan coklat dikatakan boleh menguatkan sistem pertahanan badan. Ini boleh mengurangkan risiko jangkitan selsema dan flu. Coklat juga bukanlah penyebabkan jerawat. Jerawat disebabkan oleh perubahan hormon dan genetik. Jangan streskan diri, makanlah coklat. Ia boleh tenangkan anda sewaktu stres.

Coklat mengandungi phenylethylamine dan tyramine, bahan kimia yang menyebabkan rasa sayang dan berahi. Coklat adalah salah satu makanan aphrodisiac. Phenylethylamine adalah kimia yang berkait dengan amphetamines. Ia meningkatkan aliran darah, kadar glukos dalam darah, jadikan kita lebih waspada atau sedar dan rasa puas. Coklat boleh dikatakan makanan untuk seks selain tiram.

Coklat berwarna hitam merupakan sumber tembaga (copper) dan dalam kadar sedikit adalah perlu untuk kesihatan metbolisma dan membantu menghalang penyakit Alzhemier's dan osteoporosis.

Bagi wanita yang menghadapi PMS, makan coklat dapat membekalkan magnesium yang diperlukan oleh badan. Datang bulan mengurangkan kadar magnesium dalam badan dan ini meningkatkan masalah kesakitan waktu haid (PMS).

Selain coklat, mengambil soya 40mg ke 80mg sehari boleh melegakan masalah yang timbul akibat datang haid kerana soya mengandungi phytoestrogens, struktur kimia yang hampir sama dengan estrogen. Mampu menolong mengurangkan ketegangan.

Bagi wanita, coklat menggalakkan pengeluaran kimia endorphins bagi otak wanita, yang menggalakkan rasa gembira dan mengurangkan stres. Makan coklat adalah baik untuk kita, namun seperti mana-mana makanan janganlah ambil berlebihan.

RM3200 Untung dibahagi 2Kembali ke koleksi utama artikel

Rayuan admin 1Kedai: Jika anda tidak keberatan, harap dapat 'FORWARD'kan ilmu yang bermanafaat ini sebagai satu lagi amalan kebaikan kepada teman-teman atau insan yang anda kasihi kerana:
 " Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa'at kepada manusia yang lain ".. Buatkan satu amalan mudah anda. Hanya klik butang di bucu halaman ini: Mohon klik ikon dibucu page ini


Last Updated on Thursday, 05 February 2015 12:06  

Dalam Pasaran - Sila Klik:

Semua Gajet

Pertanyaan

Pembelian

Percetakan

Semua Artikel

Tentang Kami

Linked In

FacebookPromotion

Katalog 45 Gajet Terbaru


1KEDAI DESIGN DOTCOM

Perkhidmatan Mencetak

1kedai design

Senarai Harga Cetak Flyers 


GAJET TERHOT DIPASARAN

Smart Pen

GPS Tracker by Siemens

s71-GPS Baby

S-69 Projektor V80

s72-MacGyver Cam

s73-Blackbox

s70- Android MK809ii

S56 Voyager HD Camera

Penghalau Tikus Ultrasonic

Set Pemancar Video Wireless

s74-Jumpstarter Powerbank

s-49 Penyedut Hawa Panas Solar


Telinga Bionik

s-47 Audio Penembus Dinding

U9 Pendrive Spy HD

s40 Spy-X3

U8-Spy Flashdrive Cam

V-Promo Digital Promoter.

Android TV

Pengimbas Mudah-AlihSkyp X

Kamera Anti Penceroboh

.Pen Pintar

Moskovich

Spycam Kunci Kereta

Intip Dengar Sonic Boom

Kamera Mikro Wireless

Sniper Sunglass


S16

Perakam Perbualan Telefon CVG-278

Servis rekabentukSolarwall


Promo Banner

Senarai Gajet Khas

2

Merdekakan diri anda dengan BERNIAGA !

Klik ke Katalog Utama


 www.susu.my


Artikel Terkini

Asap Lingkaran Ubat Nyamuk = 100 Batang Rokok

ASAP LINGKARAN UBAT NYAMUK DAN KESAN MUDARAT

Asap pembakaran bagi sekeping lingkaran ubat nyamuk menyamai 100 batang rokok ! Ini tentunya akan menimbulkan bahaya serius bagi yang menghidunya, terutamanya bagi anak-anak."Tidak banyak orang yang tahu tentang hal ini, tetapi kerosakan terhadap paru-paru akibat sekeping linkaran ubat nyamuk sama dengan kerosakan akibat 100 batang rokok. Ini menurut sebuah kajian terbaru yang dilakukan di Malaysia," kata Pengarah Chest Research Foundation, Sandeep Salvi seperti dikutip dari Times of India.

Salvi menyedari kurangnya kesedaran tentang kesan pencemaran udara terhadap kesihatan manusia. Tanpa menyudutkan faktor budaya penggunaan lingkaran ubat nyamuk di Asia, Salvi mengatakan bahawa pencemaran udara dalam bilik juga berisiko terhadap kesihatan.

"Di samping pencemaran kenderaan yang merupakan perhatian utama bagi alam sekitar, peningkatan kes gangguan genetik juga mempunyai banyak hubungannya dengan pencemaran udara," kata Sanjeev Bagai, pegawai Rumah Sakit Batra.


Lingkaran ubat nyamuk yang paling banyak digunakan oleh masyarakat Nusantara adalah ubat nyamuk jenis lingkaran. Namun kajian terbaru menemukan bahawa asap dari sekeping lingkaran ubat nyamuk sama bahayanya dengan 100 batang rokok.

Read more...
 
Cara Awasi Kereta Anda Melalui Telefon Pintar


KERETA ANDA BERPOTENSI UNTUK HILANG ! BAGAIMANA CARA MEMANTAU HANYA DARI SMARTFON ANDA ?

Adakah anda pasti kenderaan yang anda parkir tadi masih berada di tempat yang diletakkan sebelumnya ? Bagaimana anda pasti bahawa tiada siapa yang mengalihkannya samada oleh penguatkuasa atau penjenayah curi kereta ?

http://www.youtube.com/watch?v=iPmwd7P95G0

Anda juga seperti saya yang sering runsing dan gusar apabila terpaksa meninggalkan kereta di petak parkir awam, parkir LRT, parkir pejabat, parkir kompleks beli belah atau dimana sahaja. Tambahan pula jika anda tinggalkan kereta / motorsikal sehari suntuk tanpa pengawasan sesiapa. Dapatkah anda bekerja dengan hati tenang lantarani risiko kehilangan kenderaan anda yang ditinggalkan ?

Tahukah anda bahawa 150 kereta dicuri atau hilang setiap hari di Malaysia ?

Menurut pihak polis, permintaan tinggi bagi alat ganti kenderaan terpakai antaranya, dasar Polisi Automotif Kebangsaan yang melarang pengimportan kereta potong, menjadi penyumbang kepada kegiatan curi kereta yang didalangi pihak tertentu dan menggunakan budak-budak muda sebagai pencurinya.


Berdasarkan kajian yang dibuat di Amerika Syarikat pula, satu kereta dicuri setiap 44 saat. Kita kehilangan satu kereta setiap 45 minit. Ada beberapa perkara menarik yang kita boleh fikirkan. Lebih sebahagian kecurian berlaku di kawasan letak kereta tanpa penjaga. Hampir separuh kecurian disebabkan kesilapan pemandu seperti meninggalkan kunci pada pencucuh atau membiarkan pintu tidak berkunci.


Berdasarkan kajian itu, pengajarannya adalah untuk  bersama mengingatkan diri sendiri supaya mengambil beberapa langkah berjaga-jaga sewajarnya seperti tidak meninggalkan kunci anda di dalam kereta, menutup semua tingkap dan pintu apabila meletak kenderaan serta jangan sesekali meninggalkan barang berharga di tempat yang mudah dilihat di dalam kereta.

Bak kata orang, polis tidak boleh melindungi kita sepanjang masa. Kita harus lebih peka mengenai kecurian, lebih bijak, lebih pintar dan selalu lebih berhati-hati. Teknologi GPS adalah salah satu ikhtiar paling inovatif bagi mencegah kerugian yang melibatkan ribuan ringgit wang anda.

PENYELESAIAN Melalui Teknologi GPS:

1Kedai dotcom ada penyelesaian canggih ! Anda hanya perlu ada telefon pintar yang mempunyai akses peta Google Maps, Waze atau apa saja jenis peta. Gabungkan penggunaan telefon pintar anda dengan sebuah unit GPS Penjejak yang dipasarkan oleh 1kedai Dotcom.


Pernahkah tiba-tiba anda rasa tak tenang atau risaukan kenderaan kesayangan yang sedang diparkir berjauhan dari anda ? Anda hanya perlu menelefon nombor simkad pada GPS ( tak kira Maxis, Celcom, Digi dll) yang tersimpan rapi di kereta atau motosikal anda. Hampir serta-merta anda akan terima lapuran lokasi kedudukan kenderaan anda pada kos SMS sahaja.


Fungsi Amaran Kenderaan Anda Sedang Mula Beralih dari Tempat Asal

Lapuran yang hampir serta merta dalm bentuk SMS terus ke telefon pintar anda. Amaran kecemasan ini akan dikirim setiap selang masa 3 minit bagi memberitahu kedudukan terkini kenderaan anda. Masa yang cukup untuk anda menghubungi polis peronda untuk bertindak berdasarkan dari kedudukan lokasi yang diterima. Berikut adalah panduan pengaktifan fungsi khas ini berdasarkan buku manual GPS Penjejak kami.


Fungsi Amaran Pengesanan Kejutan (Shock Sensor)

Fungsi ini pula berguna sebagai amaran pemberitahuan bahawa kereta anda diusik atau disentuh berdasarkan gegaran / kejutan yang dirasai oleh sensor GPS. Mungkin gegaran yang berpunca dari aktiviti penjenayah yang sedang cuba mengumpil pintu kereta anda atau mungkin 'sport rims' mahal anda.

Read more...
 
25 Amaran Di Badan Anda yang Perlu Tindakan Segera !

25 Petanda Sakit Di Badan, Adalah Amaran Yang Wajib Anda Bertindak

Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain. Bacalah untuk menilai sejauh mana kesihatan diri anda kerana informasi ini cukup bagus sebagai bahan rujukkan.Apa apa pun, kalau ada masalah dengan tubuh badan cepat-cepat lah pergi ke klinik atau hospital walaupun sakit hanya datang sekejap saja kerana mungkin dengan datang sekejap adalah untuk memberi clue/hint yang kita ni sebenar nya sakit.

1. MATA (Bertindak balas dengan keadaan hati).

a) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi. Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.
b) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.
c) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
d) Keluar air mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja
e) Ketegangan mata dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.

2. HIDUNG (Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong).

a) Selesema : Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).
b) Hidung sumbat : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.
b) Bersin
i) Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
ii) Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.3. BATUK

    a) Batuk keluar kahak : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
    b) Batuk tanpa kahak : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Biasanya kahak pekat keluar selepas beberapa hari memakan RG.
    c) Batuk dan berasa gatal di kerongkong : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.

4. KERONGKONG

Read more...
 
Keanehan Akal Burung Gagak - Sains dan Al-Quran

SAINS DAN AL-QURAN: Keanehan Akal Burung Gagak

Subhanaallah, Keajaiban Burung Gagak. Kenapa Allah memilih burung gagak sebagai GURU pertama umat manusia dan tidak memilih makhluk - Nya yang lain ?

Sebagai mana kita ketahui, peristiwa pembunuhan manusia pertama kali berlaku adalah di antara dua anak Adam as , Qabil dan Habil. Qabil membunuh Habil kerana tipu muslihat Iblis la'natullah yang menyusupkan rasa iri hati dan dengki kepada Adam dan seluruh keturunannya.Kemudian Allah swt menghantar burung gagak untuk mengajar anak cucu Adam bagaimana menimbus mayat sesama mereka.

"Maka hawa nafsu Qabil menjadikannya menganggap mudah membunuh saudaranya, sebab itu dibunuhnyalah, maka jadilah ia orang-orang yang merugi. Kemudian Allah menyuruh seekor gagak menggali-gali bumi untuk memperlihatkan kepadanya (Qabil) bagaimana dia seharusnya menguburkan mayat saudaranya. Berkata Qabil:'Aduhai celaka aku, mengapa aku tidak mampu berbuat seperti gagak ini, lalu aku dapat menguburkan mayat saudaraku ini?' Kerana itu jadilah dia seorang diantara orang-orang yang menyesal."  Al Maidah : 30-31

Mengapa demikian ? Dalam dunia sains zoologi, hanya burung gagak sahaja yang menimbus rakannya yang telah mati.

Kerana burung gagak adalah burung paling pintar dan cerdik dibandingkan dengan burung-burung lain. Allah swt telah memberikan naluri tentang keahliannya ini.

Melalui penelitian, ternyata burung gagak mempunyai saiz otak yang lebih besar berbanding otak burung-burung yang lain. Burung gagak sentiasa hidup bersama kelompoknya sebagaimana manusia yang sentiasa bersosial dengan masyarakat.

http://www.youtube.com/watch?v=s2IBayVsbz8

http://www.youtube.com/watch?v=AVaITA7eBZE

Mereka mempunyai pemimpin atau hakim yang akan menghukum yang melakukan kesalahan di antara mereka . Inilah fitrah yang sentiasa diberikan Allah kepada burung gagak.

Read more...